Biopsi

Du blir vanligtvis kallad till en urologisk mottagning vid ett speciellt tillfälle för att utföra biopsin. Du får ligga på sidan på en brits. Det är samma ingång som användes vid palpationen d.v.s. ändtarmen. Men det är inte doktorns finger du får inkört den här gången utan en avrundad stav med 2,5 centimeters diameter. Det är en sinnrik apparat med ultraljudsändare inbyggd. Kan man då se på ultraljudbilden om det finns några cancerceller i prostatan? Om det hade varit så väl men, nej. Det enda som ultraljudet ger är en ganska taskig bild av prostatan som kan användas för att mäta dess volym och för att doktorn ska kunna sikta in sig med sonden och skjuta in provtagningsnålarna i rätt läge. Staven har nämligen också denna funktion. Och skjuta in nålarna är just vad som sker. Inte långsamt skjuta in då utan mer att skjuta som en pistol. Ljudet när nålen skjuts in påminner en del om det från en sån där häftpistol som man sätter upp affischer med. Doktorn kommer säkert att ha förklarat för dig att man inte har smärtceller i prostatan så det kommer inte att göra ont. Och det stämmer helt säkert att det är så men detta innebär INTE att man inte känner någonting alls! Även om man får en viss lokalbedövning med den gel som läkaren smetar på sonden innan den förs in så känns det ändå när det smäcker till och nålen far in. Du har i förväg fått reda på hur många nålstick som ska göras så...det är bara att bita ihop och räkna ner. Det kan t.ex. vara 8, 10 eller 12 prov. Läkaren försöker sprida sticken så jämt som möjligt i prostatans båda lober för att få representativa prov. Varje prov numreras så att man vet exakt varifrån i prostatan det kommer.

När det hela är över har läkaren samlat på sig ett antal stickprov från din prostata. Av dessa görs det preparat som ofta skickas iväg till ett annat ställe och blir analyserade av en patolog. Det kan ta flera veckor innan man får tillbaka svar på analysen. Till skillnad från palpation och PSA-prov (se avsnittet ”Hur vet man att det finns cancerceller i prostatan?” är dessa svar betydligt mer tillförlitliga vad gäller att avgöra om det verkligen finns cancer i prostatan. Mer om detta i nästa avsnitt ”Gleason” som handlar om hur biopsiproverna utvärderas.

Är biopsiprovtagningen ofarlig? Alla ingrepp där kroppshinnor penetreras innebär en potentiell risk för infektion. I det här fallet skjuts alltså nålar in från ett ställe som inte är det renaste på kroppen vad gäller närvaro av bakterier, så risken är uppenbar. För någon rengöring sker som regel inte i förväg. Naturligtvis blöder det från provtagningshålen och i preventivt syfte får du en antibiotikatablett. Detta för att förhindra att en eventuell infektion av bakterier. Har man otur kan man ändå drabbas så man ombeds vara uppmärksam på sjukdomstecken och hög feber de närmsta dagarna. Drabbas du av detta är det bara att åka in till sjukhus i akutfart! Förklara att du genomgått en prostatabiopsi. Som tur är slipper de flesta detta farliga tillstånd. Det som däremot alla drabbas av är dock att det känns ganska ömt och obehagligt i det påverkade området under dygnet efter provtagningen. Man kan också se spår av blod i urinen och avförigen de närmaste dagarna. Det som märks mycket tydligare är dock blodet i sperman. Från början är vätskan helt röd och med tiden avtar det allt mer men spår kan finnas kvar i flera veckor. Inte farligt men obehagligt.

 

 

Biopsi

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar